40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ελληνική Ευρώπη και η ευρωπαϊκή Ελλάδα, μέσα από τη ματιά των ανθρώπων της.

Μια από τις σκέψεις με τις οποίες έπρεπε να συμβιβαστεί κανείς τους τελευταίους μήνες, είναι πως υπήρξαν και μέρες τις οποίες θα τις περνούσε εξ ολοκλήρου μέσα στο σπίτι του. Ειδικά την ώρα που γνωρίζει πως με μια ταυτότητα και μια βαλίτσα στο χέρι, θα μπορούσε μέσα σε λίγες ώρες να βρεθεί στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι ή τη Λισαβόνα. 

Τέτοια πράγματα σκεφτόταν και ο Κωστής βγαίνοντας από το νερό. Φλεβάρης μήνας, όμως ο πρωινός αθηναϊκός ήλιος του ζέσταινε το πρόσωπο και το μυαλό. Η κυρία Ευτυχία απόθεσε ένα κομμάτι πλαστικής σακούλας σε ένα μπλε κάδο στην άκρη της παραλίας και ύστερα χαμογελώντας πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Έμενε μερικά τετράγωνα πιο πέρα, και μετά από τρεις δεκαετίες χειμερινής κολύμβησης, τα τελευταία χρόνια συνήθιζε να έρχεται και στον Φλοίσβο. 

Ο Κωστής κοιτούσε τώρα την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου. Γέλασε, γέλασε με την ψυχή του και είχε μέρες να αισθανθεί έτσι. Η Ίνγκριντ παντρευόταν και σε λίγους μήνες θα έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί με τον Χουάν. Τους είχε γνωρίσει και τους δυο τους πίσω στο 2010, όταν έκανε Erasmus στη Λουντ. Η Ίνγκριντ είχε γίνει από τότε κολλητή του, ο Χουάν έμεινε στη Σουηδία και κατέληξαν ζευγάρι. Του έλειπαν εκείνες οι στιγμές, του έλειπε το ταξίδι, αλλά ήξερε πως θα τα κατάφερνε ξανά.

Κλείδωσε την οθόνη του κινητού του και αποφάσισε να καλέσει την Ίνγκριντ σε video call το βράδυ, στο κλείσιμο της μέρας. Σε λίγη ώρα θα φορούσε το κουστούμι του, θα έμπαινε στο αυτοκίνητο και θα έφτανε στα γραφεία της πολυεθνικής για ακόμη ένα meeting με τα κεντρικά γραφεία του Άμστερνταμ.  Ευρυζωνικότητα, νέες τεχνολογίες, 5G, τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, νέο διαδίκτυο, προσωπικά δεδομένα, πράγματα που είχαν γίνει η καθημερινότητά του. 

Ο Κωστής αισθάνεται πως αποτελεί μονάχα ένα παράδειγμα πολίτη της Ευρώπης. Τυχαίνει να είναι Έλληνας, θα μπορούσε να είναι Ισπανός, Πολωνός ή Βέλγος. Η ζωή τον έφερε σε αυτή την ιστορική γωνιά της Ευρώπης, στο ανατολικό της σύνορο, στο σταυροδρόμι των εθνών που κλείνει πλέον σαράντα χρόνια σχέσης με την Ένωση. Η σχέση αυτή δεν έχει περάσει μόνο από ευτυχισμένες στιγμές, σαν εκείνες που βιώνει η Ίνγκριντ με τον Χουάν. Έχει περάσει και σκοπέλους, έχει βρει αδιέξοδα σε φράχτες και πλωτά περάσματα, έχει χτίσει ωστόσο και συνθήκες που διασφαλίζουν την ίδια τη μοντέρνα ταυτότητα και την ύπαρξη αυτής της χώρας.

Με αφορμή τα σαράντα χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ, το NEWS 24/7 ανοίγει τον φάκελο της σχέσης αυτής, προσπαθώντας να αναδείξει την πορεία ενοποίησης πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες που ορίζουν εν πολλοίς την ποιότητα της ζωής μας: Το περιβάλλον, τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις νέες τεχνολογίες, και φυσικά το πρόγραμμα του Erasmus. 

Στις παρακάτω γραμμές θα πάμε για χειμερινό μπάνιο με τον Κωστή στο κέντρο σχεδόν του αστικού ιστού, θα δούμε πόσο καθαρή είναι τελικά η ατμόσφαιρα της Αθήνας, θα μάθουμε αν κινδυνεύουμε από το 5G και τι σημαίνει ευρωπαϊκή ψηφιακή διασύνδεση, και θα αναλύσουμε τον πυρήνα της ευρωπαϊκής διαπολιτισμικότητας, όπως υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Erasmus.

To Erasmus δημιουργεί Ευρωπαίους πολίτες

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, η Ιταλίδα Καθηγήτρια Εκπαιδευτικών Επιστημών, Σοφία Κοράντι, προσπαθούσε να πείσει τους πρυτάνεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα ανταλλαγών ως μέρος των προγραμμάτων σπουδών τους. 

Το όραμά της θα γίνει πραγματικότητα, περίπου 20 χρόνια αργότερα, όταν στις 15 Ιουνίου 1987, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αποφασίζει την θέσπιση του κοινοτικού προγράμματος δράσης σχετικά με την κινητικότητα των φοιτητών, γνωστό ως Erasmus. Η Σοφία Κοράντι, θα μείνει στην ιστορία ως η «Μαμά Erasmus» και το «τέκνο» της θα γίνει το μακροβιότερο και πιο πετυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πρώτη ανταλλαγή φοιτητών στα πλαίσια του Erasmus, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10.000.000 νέοι έχουν μετακινηθεί για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου, στα πλαίσια του Erasmus, υπό την ομπρέλα του οποίου περιλαμβάνονται από το 2013, όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, νεολαίας και αθλητισμού  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Erasmus και Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η κινητικότητα των φοιτητών εκτινασσόταν χρόνο με τον χρόνο σε επίπεδο αριθμών από «το μακρινό 1987 αλλά και ιδιαίτερα στις δύο τελευταίες προγραμματικές περιόδους, Erasmus LLP και Erasmus+ από το 2007 έως το 2021», εξηγεί η κ. Αγγελική Καρδιακαυτίτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Όπως λέει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοιτητές διέγνωσαν από την πρώτη στιγμή την κυρίαρχη ανθρωποκεντρική λογική του, επιστημονικά και πολιτιστικά, την οποία το πρόγραμμα έφερνε μαζί του μέσα από την κινητικότητα, την ακαδημαϊκή ώσμωση και την πρόκληση της ανθρώπινης συνεύρεσης, συνεργασίας και διαπροσωπικής επικοινωνίας στα έδρανα των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων-εταίρων.

Οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνθηκε το NEWS 24/7 ρωτώντας για την δική τους εμπειρία στο πρόγραμμα Erasmus, στην συντριπτική τους πλειονότητα έκαναν λόγο για μία «διεύρυνση του πνεύματος», η οποία τους βοήθησε να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ζωής σε άλλες χώρες, στην εύρεση εργασίας και στην επικοινωνία τους με ανθρώπους από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.

Σε αυτό αναφέρεται και η κ. Καρδιακαυτίτη σχετικά με τους φοιτητές του Παντείου. «Με την επιστροφή τους, μπορούσε κανείς να διαπιστώσει άμεσα την αλλαγή τους στον τρόπο που προσέγγιζαν τα πράγματα, στην ακαδημαϊκή σκέψη τους, στις στάσεις και συμπεριφορές, στην καθημερινότητά τους κλπ, δηλαδή μια ακαδημαϊκή και συγχρόνως πολιτιστική ανατροπή προς την επιστημονική διαλλακτικότητα, την ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα, την κοινωνική ισορροπία, τη συναίνεση, την ακαδημαϊκή συνέργεια».

Η παράμετρος της οικονομικής κρίσης, που έπληξε την χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, όχι μόνο δεν εμπόδισε τους Έλληνες φοιτητές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά μάλιστα, είδαν σε αυτό  μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε να ξεφύγουν από τις άσχημες συνθήκες που προοπτικά διαμορφώνονταν.

«Το Πρόγραμμα Erasmus προβλέπει για όλους ικανή επιχορήγηση για σπουδές και Πρακτική Άσκηση, τα δε χρόνια της κρίσης υπήρχε κάποια επιπλέον συμβολική οικονομική στήριξη για τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες φοιτητών αλλά και εξαιρετικά υψηλή χρηματοδότηση για περιπτώσεις ΑΜΕΑ, η οποία ισχύει και σήμερα. Συμπερασματικά, στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εκτός από το αυτονόητο πρώτο "σοκ" που ένιωσε ο καθένας μας, η ελληνική οικογένεια στη συντριπτική πλειονότητά της, τουλάχιστον στο Ίδρυμά μας, στήριξε την επιλογή Erasmus, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της».

Το κατά πόσο όμως το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα προσβάσιμο για όλα τα κοινωνικά στρώματα, είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται τακτικά στο τραπέζι. Άλλωστε, βασικός όρος του Erasmus+ είναι η διασφάλιση της εφαρμογής των αρχών του προγράμματος, η εξάλειψη των κοινωνικών και θρησκευτικών διακρίσεων, των οικονομικών και φυλετικών αποκλεισμών, της ανισότητας του φύλου, της μη πρόσβασης σε ίσες ευκαιρίες. 

Η διεύρυνση της πρόσβασης, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο την αύξηση των πόρων, που θα διατεθούν για το Erasmus+ κατά το διάστημα 2021-2027, σε περισσότερα από 26 δισ. Ευρώ, έναντι 14,7 δισ. που ήταν το αντίστοιχο προβλεπόμενο ποσό για την περίοδο 2014-2020.

Η συμβολή στην εύρεση εργασίας

«Η βελτίωση του επιπέδου ικανοτήτων και δεξιοτήτων σε σχέση με την αγορά εργασίας και η  συμβολή τους σε μια κοινωνία με συνοχή» είναι μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων του Erasmus+.

Σύμφωνα με την μελέτη αντικτύπου της Επιτροπής, το 72% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι η συμμετοχή του σε κάποιο πρόγραμμα κινητικότητας είχε σημαντικά οφέλη στην διαδικασία εύρεσης εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, φαίνεται πως είναι ευκολότερη η εύρεση εργασίας για όσους έχουν συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα, ενώ στην μεγάλη τους πλειονότητα είναι πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό.

«Το Πρόγραμμα Erasmus+ για Σπουδές ή και Πρακτική Άσκηση ενεργεί νομοτελειακά υπέρ της σύνδεσης των φοιτητών με την κοινωνία και την αγορά εργασίας, αφού ως συμπληρωματικό στοιχείο της εκπαίδευσής τους βελτιώνει την επιστημονικότητά τους ως επιχειρησιακά στελέχη. Μέσα από αυτά και σε συνδυασμό με την εκάστοτε επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών προκύπτει η ανταγωνιστικότητα των πτυχίων των αποφοίτων, ικανή συνθήκη για επιτυχή διεκδίκηση περαιτέρω σπουδών ή επαγγελματικής αποκατάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελική Καρδιακαυτίτη.

Σε αυτό συνηγορεί και η Στεφανία, που συμμετείχε στο πρόγραμμα το 2013, παρακολουθώντας μαθήματα ως φοιτήτρια στο Πουατιέ της Γαλλίας και πλέον ζει και εργάζεται στη Γερμανία. «Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον να βγει σε ξένη αγορά εργασίας έχοντας περάσει από το Erasmus. Είναι πολύ πιο εύκολο να δεις πώς είναι η ζωή στο εξωτερικό, να δεις πώς είναι μία άλλη κουλτούρα».

«Το πρόγραμμα είναι πλέον πολύ γνωστό και Erasmus σημαίνει ένα συγκεκριμένο mindset. Σημαίνει ένα συγκεκριμένο είδος κόσμου, που ταξιδεύει, είναι ανοιχτόμυαλο, έχει διάφορες ιδέες, προσαρμόζεται εύκολα. Οπότε σίγουρα, σε επίπεδο επαγγελματικό έχει βοηθήσει πάρα πολύ και έχει προσφέρει αλλαγή», αναφέρει από την πλευρά της η Θεανώ, που είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα το 2011 στην Σουηδία και πλέον ζει στο Παρίσι. 

Μία ευρωπαϊκή ταυτότητα

Ιδιαίτερη φαίνεται πως είναι επίσης, η συμβολή του Erasmus στον δρόμο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.  Όπως τονίζουν πολλοί από τους συμμετέχοντες η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, καθιστά σαφέστερη την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της, κάνοντας παράλληλα τους νέους να αισθάνονται μέρος μιας ευρύτερης κουλτούρας που ξεπερνά τα εθνικά όρια. 

«Το Πρόγραμμα Erasmus επιδιώκει την απόκτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνείδησης, που θα πηγάζει από τις ευρωπαϊκές κοινές αξίες και την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα, θα σέβεται την ποικιλομορφία, θα αναλαμβάνει καινοτόμες και υπεύθυνες έρευνες και δράσεις ανοιχτές σε όλους, μέσα από τον ακαδημαϊκό διάλογο, τη συναίνεση, τον σεβασμό απέναντι στον εκφραστή της άλλης άποψης», αναφέρει η Αγγελική Καρδιακαυτίτη και τα στοιχεία δείχνουν πως οι επιδιώξεις αυτές επιτυγχάνονται.

Το 9% των συμμετεχόντων που δηλώνει ότι δεν θεωρεί πως μετέχει σε μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, μειώνεται στο 6% μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αντίστοιχα, εκείνοι που προτάσσουν την ευρωπαϊκή συνείδηση έναντι της εθνικής αυξάνονται στο 26% από το 20%.

«Θεωρώ ότι αυτό που δίνει το Erasmus σε επίπεδο συνείδησης, είναι ένα μοναδικό άνοιγμα πνεύματος και καταφέρνεις και εγγράφεσαι σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκή συνείδηση», αναφέρει η Ειρήνη που το 2004 είχε μεταβεί στα πλαίσια του προγράμματος στο Παρίσι, όπου και ζει σήμερα με την οικογένειά της. 

Η Κατερίνα είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα το 2006 στην Μασσαλία. Σήμερα ζει στο Λονδίνο.  «Προγράμματα όπως το Erasmus, είναι η πράξη του ευρωπαϊκού οράματος. Δεν ζεις απλά στην Ελλάδα, ή στην Ισπανία, ζεις στην Ευρώπη. Μπορείς να κινηθείς άνετα, να ζήσεις άνετα, χωρίς να αισθάνεσαι ξένος. Θεωρώ ότι το Erasmus συμβάλλει στην απόκτηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας».

Προς ένα πιο πράσινο μέλλον

Ένας χειμερινός κολυμβητής βρίσκει διέξοδο σε μία περίοδο εγκλεισμού και σε σημεία όπου άλλοι βλέπουν μόνο τσιμέντο. Μία βουτιά σε καθαρά νερά, σε μία πόλη με λιγότερο νέφος και σε μία παραλία της Αττικής χωρίς πλαστικά. Η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή και τη συνείδησή του, προωθείται από δράσεις του Δήμου, ενθαρρύνεται από εθελοντικές ενέργειες πολιτών και οργανώσεων που νοιάζονται για την πόλη τους. Το 2021 είναι μία νέα σελίδα για την ανθρωπότητα, αλλά και μία χρονιά όπου η κλιματική αλλαγή είχε προδιαγεγραμμένη περίοπτη θέση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δεκαετία που πέρασε, μαζί με τις ατυχείς συγκυρίες για τη χώρα μας (πανδημία, οικονομκή κρίση) έφερε και μία αισθητή πρόοδο στην Ατμόσφαιρα του Αττικού ουρανού. Η παραδοχή μέσα από την επιστημονική οπτική, αλλά και τα προσωπικά βιώματα των ανθρώπων που μας μιλούν στις παρακάτω γραμμές.

Βουτιά οξυγόνου στο κέντρο της πόλης

Εδώ και έξι χρόνια, η χειμερινή κολύμβηση είναι για τον Κωστή μία ευλαβική απόδραση από τους φρενήρεις και θορυβώδεις ρυθμούς της πρωτεύουσας. Η επιλογή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής συναντήθηκε με την ανάγκη για μερικές στιγμές ευεξίας και ξεγνοιασιάς μέσα από ένα χόμπι που έγινε καθημερινότητα, σε μία πόλη όπου κρύβει και αυτή τους θησαυρούς της. Γιατί πλέον η Αθήνα διαθέτει καθαρές παραλίες με γαλάζιες σημαίες, και μέσα στον αστικό ιστό, πράγμα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια, φάνταζε αδιανόητο.

-Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις χειμερινός κολυμβητής; Υπήρχε κάποιος ή κάτι που σε παρακίνησε;

Την απόφαση να γίνω χειμερινός κολυμβητής την πήρα από μόνος μου, κατά κάποιον τρόπο αυθόρμητα. Θα πρόσθετα και αναπάντεχα καθώς πάντοτε ήμουν αρκετά “κρυουλιάρης”. Ήταν πριν έξι χρόνια όταν σκέφτηκα ότι ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό και αποφάσισα να συνεχίσω να πηγαίνω στην παραλία ευλαβικά κάθε Σάββατο ή Κυριακή όσο κρύο και να έκανε. Εξέπληξα και τον εαυτό μου με την αυτοπειθαρχία μου και από τότε κολυμπάω κάθε χειμώνα. 

-Έχεις δει διαφορά στο κορμί σου σε σχέση με το πριν; Στην υγεία σου γενικότερα;

Έχω ομολογουμένως δει μεγάλη διαφορά στην υγεία μου. Πλέον θα αρρωστήσω, έστω και με ένα απλό κρύωμα ή πονόλαιμο, πολύ σπάνια. Ισχύει απόλυτα ότι η χειμερινή κολύμβηση, και η έκθεση στο κρύο που αυτή συνεπάγεται, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός γίνεται πιο ανθεκτικός. Το πιο εντυπωσιακό όμως στην περίπτωση μου είναι ότι από τότε που ξεκίνησα χειμερινή κολύμβηση απαλλάχτηκα απο έναν ασθματικό βήχα που με ταλαιπωρούσε κάθε χρόνο. Είχα δοκιμάσει διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα και τελικά η λύση ήταν η χειμερινή κολύμβηση!

-Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τη χειμερινή κολύμβηση; Πώς να το κάνει βήμα, βήμα;

Σαφώς, είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την χειμερινή κολύμβηση να το κάνει βήμα, βήμα και προσεκτικά. Θα πρέπει πολύ απλά να μην σταματήσει τα μπάνια με το τέλος του καλοκαιριού και να συνεχίσει να κολυμπά χωρίς διαλείμματα καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πιστεύω καλό είναι επίσης, ειδικά τους μήνες που η θάλασσα είναι πολύ κρύα (από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο) να μπαίνει κάποιος στην θάλασσα σταδιακά  και να έχει πάντα προηγηθεί καρδιολογικός έλεγχος, τουλάχιστον για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

-Πόσο σημαντικό είναι το ότι οι "κοντινές" παραλίες της Αττικής είναι πλέον καθαρές, κάποιες και με μπλε σημαία;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι η Αττική έχει πολλές κοντινές παραλίες οι οποίες είναι καθαρές και εύκολα προσβάσιμες. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να επισκεφθεί κάποιος μια παραλία και έτσι το χόμπι της χειμερινής κολύμβησης είναι εφικτό ακόμα και με τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Επίσης η θάλασσα είναι πολύ πιο καθαρή τον χειμώνα από ότι το καλοκαίρι.

-Ποιες παραλίες θα πρότεινες σε κάποιον για χειμερινή κολύμβηση;

Η αγαπημένη μου παραλία για χειμερινή κολύμβηση είναι η Ακτή Βουλιαγμένης. Μόνο με δύο ευρώ εισιτήριο την χειμερινή περίοδο κάνει κάποιος χρήση όλων των διευκολύνσεων που προσφέρει, δηλαδή τουαλέτα, αλλακτήρια, καφετέρια, και -πολύ σημαντικό- υπάρχει και ναυαγοσώστης. Βρίσκεται και σε μια πολύ όμορφη περιοχή της Αττικής, την Βουλιαγμένη, και συνεπώς μπορεί να συνδυαστεί με μία βόλτα πριν ή μετά την κολύμβηση. Αν για κάποιους η Βουλιαγμένη πέφτει μακριά, επίσης κατάλληλες για χειμερινή κολύμβηση είναι και η παραλίες του Παλαιού Φαλήρου οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες και με το τραμ ή το λεωφορείο. Και αν κάποιος έχει διάθεση για μια πιο μακρινή εξόρμηση, θα πρότεινα την παραλία της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα.

-Ποια είναι τα «μυστικά» του καιρού που πρέπει να προσέξει;

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο αέρας. Οταν φυσάει πολύ καλό θα είναι να μην απομακρύνεται πολύ ο κολυμβητής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τον χειμώνα όπου οι παραλίες δεν έχουν κόσμο και πολλές φορές δεν υπάρχουν άλλοι να βοηθήσουν σε περίπτωση κινδύνου. Επίσης, ειδικά τους μήνες που το νερό είναι πολύ κρύο, δεν θα πρέπει ο κολυμβητής να μένει στην θάλασσα πολύ χρόνο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υποθερμίας. Ένας πρόχειρος κανόνας είναι να μένεις στο νερό το ανώτερο τόσα λεπτά όσα η θερμοκρασία επιφανείας της θάλασσας: π.χ. αν η θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί καλό θα είναι να μην μείνει κάποιος στην θάλασσα πάνω από 15 λεπτά.

-Τέλος, περιβαλλοντικά, θα έλεγες πως πλέον η Αθήνα είναι μια πιο ανθρώπινη πόλη για να ζει κανείς; 

Ως προς την χειμερινή κολύμβηση σαφώς και η Αθήνα είναι μια πιο ανθρώπινη πόλη για να ζει κανείς εφόσον προσφέρει καθαρές παραλίες ακόμα και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο. Αν και σίγουρα η Αθήνα υστερεί σε χώρους πρασίνου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρόοδος έχει γίνει ως προς την ανάπλαση χώρων όπως πάρκα και πλατείες. Σαφώς βέβαια λείπει ένα μεγάλο πάρκο και ας ελπίσουμε ότι θα αποκτήσουμε ένα σύντομα όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Ελληνικού.

Λιγότερο νέφος, περισσότερη ζωή…

Η αισθητή μείωση του νέφους στην Αθήνα και η αποτύπωσή της στην καθημερινότητά μας. Πώς το «κακό παιδί» της Ε.Ε. συμμορφώθηκε στη νομοθεσία, ποιος ο ρόλος της Ε.Ε και σε ποιους τομείς συνεχίζουμε να «υστερούμε»;

Αν σταθείς στο πιο ψηλό σημείο της Αθήνας θα παρατηρήσεις πως, η πανοραμική της όψη, ακόμη και σε ιδανικές καιρικές συνθήκες, έχει ένα θολό φίλτρο, μία καφέ απόχρωση. Είναι αυτό που, με απλά λόγια, αποκαλούμε νέφος. Σε μία χρονική απεικόνιση, το επίπεδο αυτού του καφέ χρώματος, άρα και του νέφους, που θολώνει το τοπίο και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, με τον 21ο αιώνα να είναι η περίοδος των σημαντικών αλλαγών για τη χώρα μας και δη για την πρωτεύουσα.

Η κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, η τεχνολογική πρόοδος και μία σειρά από αρνητικές -παραδόξως- συγκυρίες, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία (lockdown) έχουν οδηγήσει στην αισθητή μείωση του νέφους στην πόλη μας, εξέλιξη ζωτικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς πόσο επιβλαβές είναι για τη δημόσια υγεία και πόσες κακοήθειες κρύβονται στα συστατικά του. Εκατομμύρια θάνατοι, άλλωστε, παγκοσμίως ευθύνονται σε νοσήματα που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η αποτίμηση αυτής της προόδου και η αποτύπωσή της στη ζωή και την καθημερινότητά μας θα πρέπει να εξεταστούν μέσα από το επιστημονικό πρωτίστως πρίσμα, προκειμένου να αντιληφθούμε πώς το νέφος, ή έστω μέρος αυτού, έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι που ενθάρρυναν και ενέτειναν τη «συμμόρφωση» της χώρας μας στις οδηγίες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, άρα και της ζωής μας.

Για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων είναι πολύτιμες οι μετρήσεις και τα ευρήματα του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ για την καλύτερη κατανόησή τους είναι σημαντικός ο σχολιασμός του Καθηγητή κ. Νίκου Μιχαλόπουλου, που είναι και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και δράσεων που συνδέονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος, αλλά και με άλλους τομείς με τους οποίους διαπλέκονται», λέει ο κ. Μιχαλόπουλος, που αρχικά μάς δίνει τον ορισμό αυτού του σύνθετου προβλήματος που αποκαλούμε «νέφος».

«Το νέφος είναι μία σειρά από πρωτογενείς ρύπους. Αυτό το άσχημο καφέ χρώμα που βλέπουμε και το οποίο οφείλεται σε αέρα και ενώσεις, όπως τα οξείδια του αζώτου. Αλλά μέσα στο νέφος, εκτός από τα οξείδια του αζώτου, υπάρχει μία σειρά από ενώσεις, όπως τα οξείδια του θείου, οργανικές ενώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα, ο μαύρος άνθρακας και άλλα αιωρούμενα  σωματίδια. Ένα κοκτέιλ με πολλές ουσίες και διαφορετικές πηγές, που έχουν και διαφορετικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ατμόσφαιρας. Επιπλέον, έχουμε και το όζον που είναι ένας δευτερογενής ρύπος».

Κύριε Μιχαλόπουλε, πώς αποτυπώνεται στην καθημερινότητά μας η ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς μπορεί η μείωση του νέφους να βελτιώσει τη ζωή μας; Εκτός από τον τομέα της υγείας, τι άλλα οφέλη προσφέρει;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σύνθετο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία και συνδέεται κυρίως με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και κακοήθη νοσήματα. Μάλιστα, υπάρχουν μετρήσεις οι οποίες δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, πέρα από τις σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, έχει σημαντικότατες επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς αυξάνει το ιατρικό κόστος και πλήττει την παραγωγικότητα.

Πέρα από αυτά, έχουμε και μια σειρά από άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Επηρεάζει την ποιότητα του νερού και του εδάφους, την απόδοση των καλλιεργειών και γενικά όλα τα οικοσυστήματα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι υπάρχει ένα δέσιμο ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο κλίμα που ονομάζομαι κλιματική αλλαγή.

Έχει μειωθεί το νέφος στην Αθήνα; Ποια είναι τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα;

Στους μεν πρωτογενείς ρύπους υπάρχει μία σημαντικότατη μείωση της ρύπανσης, η οποία είναι πολύ πιο έντονη, κυρίως τον 21ο αιώνα και δη από το 2005 και έπειτα. Σε αυτό βοήθησε, όσο μπορούσε να βοηθήσει, με την «κακή έννοια» και η οικονομική κρίση.

Επίσης, ήταν πολύτιμη η βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μία σειρά από οδηγίες, με σημαντικότερη την οδηγία για τη μείωση του θείου. Επέβαλε τη μείωση της περιεκτικότητας του θείου στα καύσιμα. Για τις ενώσεις του θείου, η παραγωγή ενέργειας είναι η κύρια πηγή. Μειώνοντας, λοιπόν, το ποσοστό του θείου στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είχαμε μία δραματική μείωση του διοξειδίου του θείου που ήταν γύρω στο 90% από τη δεκαετία του 1990.

Σε άλλες ενώσεις όπως τα οξείδια του αζώτου που συνδέονται με την κίνηση των αυτοκινήτων, τη μείωση αρχίζουμε και τη βλέπουμε με την αλλαγή του στόλου, όταν αρχίζουν και μπαίνουν τα καταλυτικά αυτοκίνητα. Αυτές είναι δύο χαρακτηριστικές δράσεις και επιδράσεις. Δύο μεγάλοι τομείς ρύπανσης στην Ελλάδα είναι η παραγωγή ενέργειας και ο τομέας των μεταφορών. Σε αυτούς οφείλεται πάνω από το 50% της ρύπανσης. Οπότε, σε αυτούς τους δύο τομείς είχαμε σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν οδηγήσει στη μείωση των πρωτογενών ρύπων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δευτερογενείς ρύπους, όπως το όζον, δεν έχουμε σημαντική μείωση. Τα τελευταία 15-20 χρόνια, η μείωση δεν ξεπερνά το 10-15%. Κι αυτό γιατί; Διότι, είναι ένας ρύπος ο οποίος παράγεται στην ατμόσφαιρα, κυρίως φωτοχημικά. Αν υποθέσουμε ότι για ένα διάστημα σβήναμε όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες από την Ελλάδα και μετρούσαμε το όζον, αυτό που θα βλέπαμε, θα ήταν ότι το όζον  θα είχε μειωθεί μόλις 10-15%.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος που μετράμε στην Ελλάδα και μας επηρεάζει είναι το όζον που προέρχεται από ρύπους που μας έρχονται από την Ευρώπη. Είναι η λεγόμενη διασυνοριακή ρύπανση. Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας.

Για να το πούμε απλά, παράγουν οι άλλες χώρες τους ρύπους, εκεί δεν έχει ήλιο, έρχεται στην περιοχή μας που υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια και γίνεται μία πολύ γρήγορη χημεία όπου όλοι αυτοί οι ρύποι μετατρέπονται σε όζον. Μετατρέπεται δηλαδή η ρύπανση άλλων χωρών σε δευτερογενείς ρύπους. Οι γείτονές μας θα πρέπει να μειώσουν κι αυτοί τις εκπομπές τους. Κι αυτό αφορά κυρίως τους γείτονες εκτός Ε.Ε. όπου δεν έχουν υποχρέωση να το κάνουν.

Τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέφος στη χώρα μας; Πώς έχει βοηθήσει την Ελλάδα;

Η ΕΕ έχει θέσει σαν μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επίτευξη επιπέδων ποιότητας του αέρα τα οποία δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον. Έχοντας, λοιπόν, αυτό σαν οδηγό, υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία η  οποία ακολουθεί μία διττή προσέγγιση: Από τη μία θέσπιση και εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων ποιότητας του αέρα και ταυτόχρονα υπάρχει έλεγχος και επιβολή μέτρων για τον περιορισμό των ανθρωπογενών εκπομπών. Η Ελλάδα είχε διαχρονικά πολύ σημαντικά θέματα. Ήταν ένα από τα «κακά παιδιά» σε επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων και ήταν διαχρονικά μια πηγή προβληματισμού και στους δύο άξονες, τόσο της ενέργειας όσο και των μεταφορών.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες, φυσικά με την ευρωπαϊκή παρέμβαση, καθώς υπάρχει σημαντικός έλεγχος και πολύ υψηλά πρόστιμα σε χώρες που κάνουν υπερβάσεις. Αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να μειωθούν τα επίπεδα ρύπανσης που αναφέραμε. 

Ποια είναι η προοπτική για τα επόμενα χρόνια, τι αλλαγές χρειάζονται και πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα από τη συνεργασία με την Ε.Ε;

Επειδή υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυτό που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια είναι μία σειρά δράσεων για να μειώσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι οποίες θα μας οδηγήσουν μοιραία και σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δηλαδή, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας αλλά και τη μείωση από τις εκπομπές των μεταφορών.

Στο παραπάνω διάγραμμα απεικονίζεται διαχρονικά η μεταβολή των εκπομπών συγκεκριμένων ρύπων στην Ελλάδα. Ο Καθηγητής, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος εξηγεί πως μεταξύ της πενταετίας 2005-2010 παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία των εκπομπών, η οποία σταδιακά εντείνεται. 

*BC: Μαύρος άνθρακας, PM10: Αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω από «10 μικρά», NOx: Οξείδια του αζώτου, PM2.5: Σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2.5 μικρά, SOx: Οξείδια του θείου. Εδώ φαίνεται δραματική μείωση καθώς μειώθηκε η περιεκτικότητα του καυσίμου, NMVOC: Οργανικές πτητικές ενώσεις (δηλ. αυτές που μπορούν να βρεθούν σε ένα αέριο), NH3: Αμμωνία. Συνδέεται κυρίως με τη γεωργία, δηλαδή χρήση λιπασμάτων (Από τους λίγους τομείς όπου υπάρχει μια σταθερότητα), CO Μονοξείδιο του άνθρακα (προϊόν καύσης, ατελούς).

Διαπιστώνεται από τον παραπάνω πίνακα, εκεί που φαίνονται δραματικές μεταβολές είναι στα οξείδια του θείου, όπου έχει να κάνει με το ντίζελ και με το μονοξείδιο του άνθρακα. Όλα τα άλλα έχουν κάποιες μειώσεις αλλά όχι τόσο μεγάλες. Κυρίως από το 2005-2008, στην αρχή κυρίως της οικονομικής κρίσης, η μείωση γίνεται πιο αισθητή.

Ανακύκλωση: Η προτεραιότητα της επόμενης μέρας

Η ανακύκλωση στη ζωή και τη συνείδηση του Έλληνα και δη του Αθηναίου πολίτη ήρθε με καθυστέρηση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, πραγματοποιεί βήματα, έστω και αργά, προς τη σωστή κατεύθυνση. Με τους ίδιους ρυθμούς, επηρεασμένους το τελευταίο διάστημα και από τις επιπτώσεις της πανδημίας, βαδίζουν και οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την προώθηση των δράσεων και την ενίσχυση του εξοπλισμού και του «στόλου».

«Η ανακύκλωση στην Αθήνα δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», παραδέχεται ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης και συμπληρώνει: «Ο κόσμος βέβαια είναι πολύ πιο ώριμος από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει από τον εκάστοτε δήμο είναι να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι αυτή η προσπάθεια που κάνει στο σπίτι του ή στο μαγαζί του έχει αντίκρισμα. Όταν τον πείσουμε πιστεύω τα ποσοστά της ανακύκλωσης θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, τη δεδομένη στιγμή είναι σε εξέλιξη ενέργειες όπως η προσθήκη νέων μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, η ενίσχυση του στόλου οχημάτων ανακύκλωσης του Δήμου καθώς και διαφημιστικές καμπάνιες για την ενημέρωση των πολιτών, η οποία «πάγωσε» εν μέσω πανδημίας: «Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε στον κόσμο που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι. Να του ξαναθυμίσουμε τι σημαίνει ανακύκλωση, πώς γίνεται και τι πρέπει να κάνει πρακτικά στη γειτονιά του, τι πετάει στον μπλε κάδο και τι σημαίνει κομπόστ», λέει ο κ. Αβραμίδης, αναφέροντας μερικές από τις δράσεις που αναβλήθηκαν το περασμένο έτος, μαζί με ενέργειες όπως παρουσιάσεις σε σχολεία, εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους και η διάθεση τσάντας πολλαπλών χρήσεων για τη συλλογή των υλικών από τα νοικοκυριά, δηλαδή «αυτή η μπλε σακούλα που δίνουμε στο νοικοκυριό και στην οποία βάζουμε τις συσκευασίες, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο».

Το πλάνο του «μπλε κάδου»

Μεταξύ των στόχων του Δήμου Αθηναίων για το επόμενο διάστημα, η επανεκκίνηση του προγράμματος ανακύκλωσης δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας μέσω του «μπλε κάδου» κατέχει περίοπτη θέση. Τη στιγμή που η πόλη διαθέτει 28 που απορριμματοφόρα απασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με την αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωση, ο αριθμός των κάδων από τον περασμένο Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.246 με προοπτική αυτοί να φτάσουν τους 5.000 μέχρι τον προσεχή Απρίλιο.

«Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε τη χρονιά που πέρασε είναι ότι ξαναδημιουργήσαμε ένα δίκτυο μπλε κάδου γιατί λείπανε από τις γειτονιές. Επίσης, μέχρι τέλος του 2022 περιμένουμε 27 νέα απορριμματοφόρα. Πρόκειται και για απορριμματοφόρα μεσαίου και μικρού όγκου όπου μας βοηθάνε στα σημεία της πόλης που δεν είναι προσβάσιμα τα μεγαλύτερα απορριμματοφόρα», λέει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου.

Διαχρονική εξέλιξη Δίκτυου “μπλε κάδου” στην πόλη:

10/2019 : 3.623

12/2020 : 4.246

04/2021 : 5.000

Η διαδικασία και το πλάνο της κομποστοποίησης

Παράλληλα, στους στόχους του Δήμου για το τρέχον έτος είναι και η επέκταση του προγράμματος της συλλογής βιοαποβλήτων σε «μεγάλους παραγωγούς». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, το δίκτυο αριθμεί 110 σημεία που περιλαμβάνουν:

  • 20 μεγάλα νοσοκομεία (ιδιωτικά και δημόσια), κλινικές και μαιευτήρια
  • 25 υποκαταστήμα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ
  • 6 στρατόπεδα (συμπεριλαμβανομένου και του ΓΕΕΘΑ-Πεντάγωνο)
  • Διάφορα σημεία όπως μεγάλα οπωροπωλεία, εστιατόρια, ΚΥΕ
  • 12 μεγάλα ξενοδοχεία
  • 34 λαϊκές αγορές στις οποίες γίνεται συλλογή βιοαποβλήτων. Στις 9 από αυτές η συλλογή γίνεται με τοποθέτηση καφέ κάδων δίπλα στους πάγκους των παραγωγών και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

«Πέρα από τους μπλε, θα δούμε και περισσότερους καφέ κάδους το επόμενο διάστημα. Ξεκινήσαμε από τους μεγάλους παραγωγούς γιατί είναι πιο εύκολο να πάρουμε μεγάλες ποσότητες. Για όλα αυτά έχουμε τον αντίστοιχο εξοπλισμό», τονίζει ο κ. Αβραμίδης για να επισημάνει, όμως, πως και εδώ: «η δυσκολία είναι η ενημέρωση. Όταν λέμε κομπόστ αναφερόμαστε σε οτιδήποτε είναι οργανικό, δηλαδή τα "αποφάγια μας". Είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν. Αν στον κάθε κάδο που κάνουμε την κομποστοποίηση πέσει μέσα οτιδήποτε, ένα καπάκι από στυλό για παράδειγμα, καταστρέφει το προϊόν. Πρέπει να είναι στο 100% καθαρό. Να είναι οργανικό. Πρέπει να καταλάβει ο δημότης τι πρέπει να πετάξει στον κάθε κάδο. Μιλάμε για διαφορετική ροή, μιλάμε για άλλο κάδο, για καφέ κάδο. Δεν πάει ούτε στα σύμμεικτα, ούτε στην ανακύκλωση. Αυτό από μόνο του έχει μια δυσκολία καθώς πρέπει να ενημερώσουμε το δημότη».

Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, τον Μάρτιο του 2020 προμηθεύτηκε 3.000 νέους καφέ κάδους βιοαποβλήτων και 20 νέα απορριμματοφόρα με σύστημα απολύμανσης των κάδων για την συλλογή των βιοαπόβλητων, ενώ, μέχρι το τέλος του 2022 στοχεύει στην επέκταση του προγράμματος με στόχο πλέον τα νοικοκυριά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στον Δήμο Αθηναίων, τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε η διαχείριση του παραγόμενου υπολείμματος από την επεξεργασία του μπλε κάδου με στόχο τη μη ταφή του στο ΧΥΤΑ: «Πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση, να αυξήσουμε το κομμάτι κομπόστ και τη "μη ταφή", δηλαδή λιγότερες ποσότητες που πηγαίνουν στη χωματερή. Τότε θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ανάγκη για ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, το 2021 «θα είναι χρονιά ανακύκλωσης». Σε μία ποσοστιαία αποτύπωσης αυτής της εκτίμησης: «θέλουμε να πιάσουμε το 5% στην ανακύκλωση, να το διπλασιάσουμε δηλαδή από το τωρινό ποσοστό και στην κομποστοποίηση να πάμε στο 3%, ενώ αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1%».

Η ανάγκη η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μοιάζει επιτακτική, ωστόσο, «αυτό για να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα θέλει πάρα πολλή δουλειά».

«Στο κομμάτι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, από 01/01/2020 είναι σε εφαρμογή ο νέος νόμος Φάμελλου, ο οποίος είναι στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να λειτουργούμε όπως όλη η Ευρώπη: Όποιος ρυπαίνει, πληρώνει. Αν εσύ πετάς πολύ περισσότερα σκουπίδια από μένα δεν μπορεί να πληρώνουμε τα ίδια λεφτά. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένα δυσβάσταχτο βάρος για όλους τους Δήμους που είναι το τέλος ταφής και είναι περίπου 5 ευρώ ο τόνος για το 2020, ενώ το 2021 γίνεται 15 ευρώ ο τόνος και φτάνει μέχρι 35. Αν υπολογίσεις ότι η Αθήνα βγάζει περίπου 320.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο μιλάμε για εκατομμύρια επιβάρυνση. Όπου η επιβάρυνση βέβαια έχει τη λογική του μέτρου πίεσης», καταλήγει ο κ. Αβραμίδης.

Η προοπτική της Κυκλικής Οικονομίας

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία (Circular Economy Action Plan), μοιράζοντας το όραμά της για ένα μέλλον όπου τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονομία των κρατών μελών, επιμηκύνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων, εξαρτημάτων, και πρώτων υλών. Αναβαθμίζοντας τη σημασία αυτού του σχεδίου, τον Ιανουάριο του 2020, η Κομισιόν το έθεσε ως τον κεντρικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Green Deal) με απώτερο σκοπό να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής στην οποία έχουμε ήδη μπει, ο Μελέτης Μπίμπιζας - Υποψήφιος διδάκτωρ/ερευνητής στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας και Supply Chain Management στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (UK) και μέλος του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 'ProCEedS' της ΕΕ, παρουσιάζει δύο παραδείγματα κυκλικής οικονομίας που θα μπορούσε να εξετάσει στην πράξη, και η χώρα μας, πέραν των δράσεων που εφαρμόζονται ήδη.

Γαλλία: Νομοθεσία περί της απαγόρευσης της απόρριψης τροφίμων

Το Φεβρουάριο του 2016 μετά από μια μαζική καμπάνια καταναλωτών, η Γαλλική Γερουσία κατέστησε την Γαλλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει στα σούπερ-μάρκετ να πετούν ή να καταστρέφουν απούλητα τρόφιμα. Πέντε χρόνια μετά, έχουν αναπτυχθεί δίκτυα μέσω των οποίων αυτές τις ποσότητες τροφίμων δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και τράπεζες τροφίμων με σκοπό να διατεθούν σε πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Παράλληλα, η θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών αποτελεί το κίνητρο για τα καταστήματα τροφίμων να συμμετέχουν όσο πιο ενεργά γίνεται σε αυτήν την πρωτοβουλία, εξοικονομώντας το 60% της συνολικής αξίας των εμπορευμάτων που δωρίζουν. Καθημερινά, περισσότερα από 2,700 σούπερ-μάρκετ διαμοιράζουν μέσω 80 κεντρικών κέντρων διανομής 46,000 τόνους τροφίμων που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην εντατικοποίηση των ελέγχων εντός των καταστημάτων αλλά και σε κομβικά σημεία του δικτύου διάθεσης με απώτερο στόχο τη βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής και την ασφάλεια των δωριζόμενων τροφίμων.

Ιταλία: Παραγωγή βιο-καυσίμων από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια

Από το 2017 μέχρι σήμερα, στην Ιταλία, η πολυεθνική Eni S.p.A., μία από τις επτά (7) κολοσσούς παγκοσμίως στον τομέα του φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών με εταιρείες της τοπικής αγοράς με σκοπό την ανάπτυξη πρότζεκτ κυκλικής οικονομίας στον τομέα των βιο-καυσίμων.

Εστιάζοντας στην παραγωγή βιο-ντίζελ από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια (UCO), η εταιρεία ξεκίνησε την πρωτοβουλία της μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος για τους εργαζόμενους στα διυλιστήριά της. Εγκαθιστώντας ειδικά κοντέινερ για τη συλλογή αυτών των λαδιών στο χώρο εργασίας τους, παρείχε σε κάθε εργαζόμενο ειδικά μπιτόνια για τη μεταφορά αυτών από το σπίτι τους, μαζί με οδηγίες για τη σωστή αποκομιδή αυτού του τύπου αποβλήτων και τα περιβαλλοντικά οφέλη της συλλογής τους.

Το 2019 άρχισε τη συνεργασία της με την κρατική κοινοπραξία RenOils, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων από τα ιταλικά νοικοκυριά. Η συμφωνία περιλάμβανε επίσης την ανάπτυξη μιας σειράς από καμπάνιες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα της παραγωγής βιο-ντίζελ από χρησιμοποιημένα λάδια ως εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα.

Προσωπικά δεδομένα και καταναλωτές στον «πλανήτη» του 5G

Είναι σαφές πως το Κοινοβούλιο συμμετέχει διαρκώς και ενεργά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα εξισορροπεί τα συμφέροντα των αγορών και των καταναλωτών. Τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών περιλαμβάνονται στο νέο θεματολόγιο για τους καταναλωτές, 2020-2025, καθώς και στη νέα συμφωνία για τους καταναλωτές, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επωφελούνται επίσης από δράσεις και μέσα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση διαφόρων πτυχών της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Μεταξύ αυτών είναι και αρκετά μέσα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά και συνδυάζουν μέτρα που εστιάζουν στους καταναλωτές με μέτρα σχεδιασμού της αγοράς.

Στον αναδυόμενο ψηφιακό καταναλωτικό κόσμο των Big Tech κολοσσών, ένα από τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κοινώς, πως διασφαλίζονται μέσα από τις δράσεις της ΕΕ. 

Αναλύοντας τις προκλήσεις της ΕΕ μπροστά στη ψηφιακή εποχή, τα προσωπικά δεδομένα αλλά και τα ζητήματα του revenge porn, δίνουμε το λόγο στη Βαλέρια Ηλιάδου και τη Χρυσή Σακελλάρη.

Η Βαλέρια Ηλιάδου είναι απόφοιτη της Νομικής Αθηνών και εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι κάτοχος LL.M. Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου από το Leiden University και κάτοχος Advanced LL.M. Δικαιου Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Ψηφιακού Δικαίου από το KU Leuven University. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος σε ιδιωτικές εταιρείες και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. 

Η Χρυσή Σακελλάρη, είναι δικηγόρος στην Toyota στις Βρυξέλλες, στο δίκαιο των νέων τεχνολογιών και τα προσωπικά δεδομένα. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου "IP & ICT Law" (πνευματικά δικαιώματα και ψηφιακό δίκαιο) στο Πανεπιστήμιο KU Leuven, με προϋπηρεσία στο NATO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την KPMG στις Βρυξέλλες. 

Όπως μας εξηγούν: «Είναι φανερό πως η σημερινή πραγματικότητα διαμορφώνεται μέσα από προκλήσεις που ολοένα αυξάνονται με τις τελευταίες γενιές να καλούνται να αντιμετωπίσουν δεδομένα που στο παρελθόν θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όπως εύστοχα σημείωνε ο Mark Twain, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα κάνει ρίμες. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών μάλλον δεν αποτελεί κάποια παρελθοντική ομοιοκαταληξία, καθώς η τεχνολογία αποτελεί τομέα σφοδρών εξελίξεων. Ωστόσο οι ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις που πυροδοτεί, όπως η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής αποτελούν, με δεδομένο τρόπο, διαχρονικά ζητήματα. 

Είναι γεγονός πως η πληθώρα ευκαιριών που καταφθάνει μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης, ως προς τη συλλογή, χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων εντείνει την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας, της μη παρέμβασης και της διατήρησης του απαραβίαστου του ιδιωτικού περιβάλλοντος του ατόμου. Προσπαθώντας να διασφαλίσει αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2018 εισήγαγε νέους κανόνες προστασίας, μέσω του περιβόητου GDPR, δυνάμει του οποίου τίθενται σε εφαρμογή νέα δεδομένα ως προς την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη». 

Το δικαίωμα στη λήθη

Για την Ευρώπη έγινε πλέον φανερό ότι οι υπάρχουσες πολιτικές διασφάλισης δεν έχουν τη δυνατότητα να πορευτούν στον ίδιο ρυθμό με την άνευ ορίων ψηφιακή διάδοση και επεξεργασία της πληροφορίας. Διαβλέποντας αυτήν την άμεση ανάγκη για προστασία η ΕΕ θέσπισε μέσω του GDPR, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στη λήθη ("Right to be Forgotten") και το δικαίωμα διαγραφής ("Right to Erasure") των προσωπικών δεδομένων, προσφέροντας στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη την δυνατότητα να ζητήσει τη διαγραφή πληροφοριών που τον αφορούν από τα αποτελέσματά των μηχανών αναζήτησης, όπως η Google. Για να ενισχύσει αυτό το εργαλείο, με μια απόφαση σταθμό το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης ενέχουν και την πλήρη ευθύνη της νόμιμης επεξεργασίας και προστασίας των δεδομένων που διαχειρίζονται και διαθέτουν, κάνοντας έτσι ένα μικρό -αλλά σημαντικό- βήμα επί της ανάκτησης του ελέγχου των προσωπικών πληροφοριών και περιέρχονται στον ψηφιακό κόσμο. 

Η λύση στο revenge porn;

Εν μέσω της εξάπλωσης του Covid-19  και του εγκλεισμού των πολιτών, η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται και πολλοί δράστες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να ασκήσουν μια νέα ψηφιακή μορφή ψυχολογικού εκβιασμού. Συγκεκριμένα, το revenge porn -η ψηφιακή σεξουαλική κακοποίηση, μέσω της δημοσίευσης στο διαδίκτυο σεξουαλικού περιεχομένου από τους οικείους και πρώην συντρόφους χωρίς τη συγκατάθεση των θυμάτων- έχει εκτοξευθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τον αριθμό των περιπτώσεων να αυξάνεται ραγδαία στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Το φαινόμενο του revenge porn, έχει μετατραπεί σε μια νέα διαδικτυακή μόδα που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις ακόμα και μεταξύ ανηλίκων. Στην Ελλάδα περισσότερες από 340 υποθέσεις διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού είχαν σημειωθεί το 2020, με τον αριθμό αυξημένο κατά 24% εν μέσω lockdown. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για ένα αναδυόμενο έγκλημα με κύρια χαρακτηριστικά την επιθετική εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα και την οδυνηρή καταπάτηση της αξιοπρέπειας, ένα έγκλημα που, λόγω του ψηφιακού του χαρακτήρα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αποτελούν, όμως, άραγε τα βίντεο προσωπικά δεδομένα; Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως προσωπικά δεδομένα είναι μόνο οι πληροφορίες που καταγράφονται σχετικά με ένα άτομο, όπως το όνομα, η ηλικία, η φυλή, η επαγγελματική του κατάσταση κ.ο.κ. Ο GDPR, ωστόσο, έρχεται να διευρύνει αυτήν την ερμηνεία ορίζοντας ότι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αποτελούν και διαφορετικές πληροφορίες, οι οποίες συγκεντρωμένες μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου.

Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων αναφέρει ότι η ίδια η βιντεοσκόπηση ατόμων που είναι αναγνωρίσιμα, βάσει της εμφάνισής τους, αποτελεί επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, πολλώ δε μάλλον, την στιγμή που το βίντεο καθίσταται διαθέσιμο σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων. 

Σε Ευρωπαίκό επίπεδο, για το revenge porn δεν υπάρχει κοινή νομοθεσία που να εφαρμόζεται συλλογικά από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, ο GDPR φαίνεται να παρέχει κάποια εχέγγυα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των θυμάτων. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της λήθης, που προαναφέραμε, θα μπορούσε να γεφυρώσει το κενό, αναστέλλοντας την σύνδεση του θύματος με το επίμαχο υλικό, όταν το όνομά του εισάγεται σε μια μηχανή αναζήτησης.

Ομοίως, μέσω αυτού του εργαλείου, παρέχεται το δικαίωμα στο θύμα να απαιτήσει από την υπεύθυνη ιστοσελίδα να αφαιρέσει το ανεπιθύμητο βίντεο. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, το θύμα μπορεί να προσφύγει στην τοπική Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία προβαίνει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες για τη δικαίωση του. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια καταστολής των αλγεινών συνεπειών ενός ψυχολογικού εκβιασμού που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία επακόλουθα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της 22χρονης φοιτήτριας του ΑΠΘ που το 2016 βρήκε τραγικό θάνατο εξαιτίας αυτών των εγκληματικών ενεργειών.

Ένα ελληνικό παράδειγμα Revenge Porn

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας αποτροπής αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (505/2020), η οποία έκρινε ότι η ανάρτηση βίντεο ερωτικού περιεχομένου, που πραγματοποιήθηκε από πρώην σύντροφο της εγκαλούσας, χωρίς την συγκατάθεση της, αποτελεί παραβίαση του GDPR όσον αφορά τη συλλογή, χρήση και δημοσίευση προσωπικών δεδομένων και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Ομοίως, το δικαίωμα στη λήθη, που εισάγεται μέσω του GDPR, επικαλείται και η σημερινή πολιτική σύμβουλος του Γυναικείου Συμβουλίου της Δανίας, Emma Holten, της οποίας προσωπικές φωτογραφίες ερωτικής φύσεως από την εφηβική της ηλικία  βρίσκονται ακόμα στο διαδίκτυο, μέσω κλεμμένων αρχείων. Η Holten παραμένει αισιόδοξη για τις μελλοντικές συνθήκες της ψηφιακής πολιτικής και δηλώνει ότι είναι διαφορετικό να είσαι θύμα το 2021 απ’ ό,τι το 2011, καθώς η εξέλιξη του σημερινού κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι έχει την δυνατότητα να προσφέρει εμφανώς περισσότερες επιλογές στους παθόντες.

Τα αποτελέσματα της μάχης κατά του revenge porn και της ευαισθητοποίησης υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας φαίνεται να αποφέρουν καρπούς με ευρύτατες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, κάποιοι οργανισμοί και ιστοσελίδες αναθεωρούν τις πολιτικές των πλατφορμών τους και καθίστανται με ευσυνείδητο τρόπο σύμμαχοι στον φαινομενικά άνισο πόλεμο της προστασίας του προσωπικού απορρήτου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση δημοφιλούς ισοτόπου ερωτικού περιεχομένου περί της δέσμευσής του να τερματίσει την πρακτική δημοσίευσης βίντεο στην πλατφόρμα του χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή των ατόμων που εμπεριέχονται σε αυτά. 

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος καλείται να διασφαλίσει ένα ασφαλές και υπεύθυνο διαδικτυακό περιβάλλον, ρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας διαχειρίζονται τις πλατφόρμες τους. Οι ρυθμίσεις αυτές θέτουν συγκεκριμένους όρους διαφάνειας και περιέχουν εναρμονισμένα μέτρα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, μέσω συγκεκριμένων δομών εποπτείας της διαχείρισης κινδύνου των ψηφιακών συστημάτων.

Αν και άκρως θετικές οι συγκεκριμένες εξελίξεις, απομένει μακρά πορεία μέχρι την οριστική επίλυση αυτών των ζητημάτων. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία σ’ αυτόν τον αμετροεπή αγώνα αποτελεί το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παραμένει, ακουσίως μεν αλλά συνεχώς δε, προγενέστερο του ταχύτατου ρυθμού ανάπτυξης της τεχνολογίας. Η άνευ συνόρων δραστηριοποίηση των πλατφορμών τις καθιστά ρυθμιστές αποφάσεων επιτρέποντας τους, σχεδόν ανεμπόδιστα, τον κατακερματισμό κανόνων και φραγμών. Η προσπάθεια προς επιβολή όρων ή προσφοράς κινήτρων προς συμμόρφωση στο διαδικτυακό οικοσύστημα, είναι μεν αναγκαία, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο, χωρίς εγγύηση αποτελεσμάτων.

Για να πετύχουμε την διασφάλιση του ιδιωτικού ασύλου και της ακεραιότητας μας χρειάζονται άμεσα αντανακλαστικά από τα κράτη, αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Από τη μία, η εθνική απορρόφηση των κανόνων που μόνο εναρμονισμένοι μπορούν να παραγάγουν τις επιθυμητές προϋποθέσεις για ένα διαδίκτυο χωρίς παράνομο περιεχόμενο. Από την άλλη, η ατομική ηθική αναδόμηση που προάγει την ευθύνη προς έλεγχο, αλλά και μια συνεπή, άτεγκτη στάση απέναντι σε φαινόμενα που καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εποχές φαίνεται, ευτυχώς, να συμβάλουν ευνοώντας αυτήν την κατεύθυνση, έστω και καθυστερημένα».

Καλωσορίζοντας το 5G κόντρα στις θεωρίες συνωμοσίας

Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ περιέκοψε τις χρεώσεις περιαγωγής το 2017. Πλέον μπορούμε να λέμε ότι δεν έχει σημασία αν τηλεφωνείς από την πατρίδα σου προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή αν είσαι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θες να τηλεφωνήσεις στην πατρίδα σου. Για την ακρίβεια, δεν θα κοστίζει πάνω από 19 σεντ το λεπτό και 6 σεντ ανά sms. Επίσης, οι κανόνες κάνουν ευκολότερη την παρακολούθηση των τηλεφωνικών λογαριασμών ή την αλλαγή τηλεφωνικού παρόχου.

Παράλληλα, οι χρήστες smartphone επωφελούνται από την καλύτερη ασφάλεια, όπως την υποχρεωτική διατερματική κρυπτογράφηση των υπηρεσιών μηνυμάτων. Και από το 2020 τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να γίνονται πιο γρήγορα με την εφαρμογή του 5G υψηλής ταχύτητας. Εκτός από τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας για τους χρήστες τηλεφωνίας, οι νέοι κανόνες κάνουν την Ευρώπη ασφαλέστερη.

Μπροστά στον αναδυόμενο νέο ευρωπαϊκό κόσμο του 5G, εύλογες είναι οι απορίες για τη χρήση του και τις τεχνολογικές προδιαγραφές του, για το πώς μειώνονται οι τιμές και πώς αλλάζει η ζωή μας, ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι περιβόητες θεωρίες συνωμοσίας που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν. Απέναντι όμως σε κάθε θεωρία συνωμοσίας, χρειάζεται και εκλογίκευση. 

Για τα παραπάνω, το NEWS 24/7 μίλησε με τον καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Ιωάννη Τόμκο.

Στο έργο του ο κ. Τόμκος εστιάζει στo ερευνητικό αντικείμενο των δικτύων επόμενης γενεάς (6G). Το επιστημονικό έργο του έχει εμφανιστεί σε πάνω από 650 εργασίες δημοσιευμένες/παρουσιασμένες σε επιστημονικά περιοδικά/βιβλία και διεθνή συνεδρία/ημερίδες. Έχει λάβει πληθώρα βραβείων και άνω των 10.500 αναφορές (citations από άλλους ερευνητές), κατατάσσοντας τον σε κορυφαίες θέσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του, εξελέγητο 2010 Fellow του IET (Institute of Engineering and Technology), τo 2012 Fellow του OSA (Optical Society of America) και το 2018 Fellow του Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE).

Απαντώντας στο «γιατί μιλάμε πλέον για μια πραγματική "επανάσταση" στην τεχνολογία όταν μιλάμε για το 5G», ο κ. Τόμκος μας απαντά: «Ιστορικά έχουμε να παρατηρήσουμε ότι κάθε γενιά τηλεπικοινωνιών που έρχεται κάθε 10 έτη περίπου (αρχίζοντας την δεκαετία του 80’ με τα αναλογικά δίκτυα 1G και φτάνοντας σήμερα στα εξελιγμένα ψηφιακά δίκτυα 5G), έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα μας και στην οικονομία. Αρκεί να θυμηθούμε την είσοδο της κινητής τηλεφωνίας στα ’90s, της κινητής πρόσβασης στο διαδίκτυο τα ‘00s, και την επέλαση των έξυπνων φορητών συσκευών (smartphones, laptops) στα ‘10s. 

Οι ομάδες εφαρμογών (use-cases) που μπορούν να στηρίξουν οι τεχνολογικές δυνατότητες των δικτύων 5G ήταν μέχρι και πριν από μερικά χρόνια στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Πλέον όμως, υπάρχουν καθημερινά και νέες μελέτες, πειραματικές επιδείξεις αλλά βέβαια και εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες που δείχνουν ξεκάθαρα σε όλους (και μέσω διαφημίσεων) τις προοπτικές που ανοίγονται. Το 5G θα είναι μια γενιά τηλεπικοινωνιών διαφορετική από τις άλλες, όπου τα ασύρματα δίκτυα θα συγκεραστούν με ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών, αλλά και τεχνολογίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων (Αισθητήρες, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Υπολογιστικό Νέφος, Κέντρα Δεδομένων, κ.α.) για να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους τελικούς χρήστες και νέες δυνατότητες σε Επιχειρήσεις, στο Κράτος και στην Βιομηχανία. 

Η ίδια η δομή του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών θα μετασχηματιστεί στη βάση νέων επιχειρηματικών μοντέλων (όπως παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα με την δημιουργία νέων εταιρειών, σε παραδοσιακούς αλλά και νέους τομείς που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε πλέον «οικοσύστημα δικτύων και εφαρμογών 5G. Οι αλλαγές που θα επιφέρει το 5G είναι απρόβλεπτες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουν σε αντίκτυπο αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν». 

-H ανάπτυξη των δικτύων 5G σε όλη την επικράτεια θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών για έναν μέσο χρήστη;

Δεδομένου ότι, όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες, η είσοδος αυτών των νέων δικτύων συνοδεύεται και από ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων των υποδομών, της συνδεσιμότητας αλλά και των παρόχων υπηρεσιών, είναι αναμενόμενο ότι τα σχετικά κόστη θα υποστούν ισχυρές πιέσεις για μείωση τους. Αυτές οι μειώσεις θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες όσο θα αναπτύσσονται περισσότερο οι υποδομές σε όλη την επικράτεια κάθε χώρας αλλά και παγκοσμίως.

Προφανώς οι μειώσεις αυτές, θα περάσουν τελικά και στις τιμές των πακέτων υπηρεσιών και εξοπλισμού που πρέπει να πληρώνει ο καταναλωτής. Από τον Δεκέμβριο ήδη βλέπουμε στην Ελληνική αγορά μια τάση προσφορών σε πακέτα απεριόριστων δεδομένων (Unlimited Data) τα οποία προσφέρουν στους  καταναλωτές την ευκαιρία να ζήσουν πραγματικά την εμπειρία του 5G.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι η έλευση του 5G συνοδεύεται και από: α) νέες τάσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως είναι τα ανοιχτά δεδομένα (open data), οι ανοιχτές δικτυακές υποδομές (π.χ. open-RAN, open-Core), οι συνεργασίες μεταξύ των παικτών της αγοράς για π.χ. κοινή χρήση υποδομών (infrastructure sharing), αλλά και β) νέες τεχνολογίες που υποβοηθούν τις παραπάνω τάσεις που οδηγούν στην μείωση του κόστους, όπως είναι ο τεμαχισμός των δικτυακών πόρων (network slicing).

Τα νέα εικονικά δίκτυα (virtualized networks) που δημιουργούνται έτσι, μπορούν να εντείνουν περισσότερο τον ανταγωνισμό π.χ. με την δημιουργία νέων παικτών όπως οι εικονικοί πάροχοι (mobilevirtual network operators – MVNOs), αλλα και οι πάροχοι εξατομικευμένων δικτυακών υπηρεσιών (NetApps) που θα προσφέρονται πάνω από τα κοινά δίκτυα. Αυτοί οι νέοι παίχτες της αγοράς θα απαιτούν την εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων λειτουργίας (operation models), αλλά και εμπορικών πρακτικών (commercial models), που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα (εντείνοντας έτσι την επανάσταση που αναφέραμε και στην απάντηση της 1ης ερώτησης). Τελικό αποτέλεσμα για όλους μας θα είναι η καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και οι χαμηλότερες τιμές!

-Οι θεωρίες συνωμοσίας για το 5G έχουν ήδη προκαλέσει βία σε βάρος μηχανικών και βανδαλισμούς σε κεραίες. Πού εδράζουν αυτές οι θεωρίες; Πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ως κράτος και ως Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για την συσχέτιση του 5G με τον κορονοϊό, δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο γιατί στερούνται σοβαρότητας. Κατανοώ βέβαια τα θέματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την πιθανή επίπτωση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (ακτινοβολία) που αξιοποιούν τα δίκτυα 5G για την μετάδοση των τηλεπικοινωνιακών σημάτων. Αυτή είναι μια σοβαρή συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχεδόν από τότε που έγινε η εφεύρεση των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και δεν θα σταματήσει τώρα.

Οι μόνες περιπτώσεις που οι ανησυχίες ήταν βάσιμες ήταν για την χρήση συχνοτήτων (σχετικά χαμηλών τιμών) σε εφαρμογές με μεγάλα επίπεδα πυκνότητας ισχύος που οδηγούσαν σε μεγάλη απορρόφηση από τον ανθρώπινο/ζωικό ιστό και τα οποία προκαλούσαν κυρίως θερμικά φαινόμενα (όπως οι περιπτώσεις που αισθανόμασταν ένα «κάψιμο» στα μάτια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νερό). Παρόλο που δεν έχω γνώσεις Ιατρικής, θα ήθελα εν αρχή να τονίσω ότι πιστεύω ότι αναφέρουν επί του θέματος οι ειδικοί Οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), κ.α.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι συχνότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που χρησιμοποιούν τα συστήματα 5G είναι παρεμφερείς με αυτές που χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές για τις οποίες ποτέ δεν προέκυψε ιδιαίτερη ανησυχία, όπως για παράδειγμα τα συστήματα μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος.

Τα δίκτυα 5G βέβαια θα χρησιμοποιούν ακόμα μεγαλύτερες συχνότητες (μέχρι και το ορατό οπτικό φάσμα συχνοτήτων στο μέλλον) οι οποίες δεν παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο αφού ανήκουν στην κατηγορία της μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα επίπεδα ισχύος για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία που χρησιμοποιούνται όλα τα χρόνια από τα συστήματα ασύρματων επικοινωνιών είναι κάτω από τα επιτρεπτόμενα όρια (ειδικά στην χώρα μας είναι ακόμη χαμηλότερα από ότι σε άλλες χώρες του κόσμου αλλά και της ΕΕ).

Με την αξιοποίηση μεγαλύτερων συχνοτήτων θα υπάρξει ανάγκη για την πιο πυκνή εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων από τους παρόχους, που όμως θα εκπέμπουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ισχύος αφού δεν θα χρειάζεται να βρίσκονται πολύ μακριά από τις συσκευές των χρηστών. Έτσι η πυκνοτητα ισχύος στο 5G να είναι μικρότερη από ότι τις τιμές που είχαμε μέχρι τώρα σε 2G/3G/4G. Εάν πρέπει να υπάρξει μια κίνηση πολιτών για την περαιτέρω πίεση προς τους φορείς και τις εταιρείες που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, αυτή θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της χρήσης περισσότερων κεραιοσυστημάτων που θα εκπέμπουν ακόμη χαμηλότερη ισχύ σε ακόμα υψηλότερες συχνότητες.

Θα ήμουν και εγώ υπέρμαχος μιας δράσης που στο μέλλον θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των οικιακών συστημάτων Wi-Fi από αντίστοιχα Li-Fi (Light-Fidelity) που θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τον φωτισμό των χώρων μας και για τις ανάγκες συνδεσιμότητας. Να αναφέρω ότι χώρες όπως η Γαλλία συζητούν την αντικατάσταση των συστημάτων Wi-Fi σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες (όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία) με συστήματα Li-Fi. 

-Υπάρχει κάποια εύλογη ανησυχία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του 5G; Πόσο διασφαλισμένα είναι τελικά, και ενδεχομένως τι περισσότερο πρέπει να γίνει;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι γνωστή για την ιδιαίτερη προσοχή που δείχνει για τα σχετικά θέματα. Θυμίζω τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή του GDPR. Ετσι και στο θέμα της ασφάλειας στα δίκτυα 5G έχει επιφορτίσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια (European Union Agency for Cybersecurity - ENISA), που μάλιστα εδρεύει στην Ελλάδα, να αναπτύξει όλα εκείνα τα νομοθετικά και ρυθμιστικά «εργαλεία» για την αγορά 5G που θα εξασφαλίζουν απόλυτη ασφάλεια.

Αυτή η εργαλειοθήκη («5G security toolbox») θα πρέπει να υιοθετηθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και τους αντίστοιχους φορείς, αλλά και εταιρίες παρόχων υποδομών και υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση του οράματος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Αγοράς (EU Digital Single Market), που προφανώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αλλά και στα δεδομένα. Τέλος να σημειώσω ότι το 5G έχει ενδογενώς, βάση των προτύπων που ικανοποιεί, πιο καλές προδιαγραφές ασφάλειας από τις προηγούμενες γενιές.  

Για συναυλία της Lady Gaga στο Μιλάνο

Φυσικά, πέραν από τα παραπάνω που αναλύει ο κ. Τόμκος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο τέλος του γεωγραφικού αποκλεισμού στις ηλεκτρονικές μας αγορές. Από τις 3 Δεκεμβρίου του 2017, η Ευρώπη έθεσε σε ισχύ κανόνες παύσης της άρνησης διαδικτυακής πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της τοποθεσίας του καταναλωτή.

Φανταστείτε να βρίσκεστε στο Βέλγιο και να θέλετε να αγοράσετε ένα τζιν παντελόνι μέσω μιας ρουμανικής ιστοσελίδας. Παλαιότερα, έπρεπε να ανακατευθυνθείτε στη βελγική ιστοσελίδα, επειδή στη Ρουμανία κοστίζει λιγότερο, κάτι που δεν υφίσταται πια. Αντιθέτως, ο Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να αγοράσει το τζιν παντελόνι που τον ενδιαφέρει μέσω φθηνότερων ιστοσελίδων από διάφορες χώρες, χωρίς κανένα εμπόδιο.

Η μη αποδοχή πιστωτικών καρτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η αδυναμία εγγραφής σε μια ιστοσελίδα λόγω της τοποθεσίας, ανήκουν στο παρελθόν. Πώληση οικιακών συσκευών, διαδικτυακές υπηρεσίες, εισιτήρια για συναυλίες ή θεματικά πάρκα, όλα έχουν γίνει πανευρωπαϊκά. Κοινώς, κλείνουμε από τώρα εισιτήριο για την επόμενη συναυλία της Lady Gaga στο Μιλάνο, (αμήν και πότε) και φύγαμε.

Όλα τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες: Shutterstock, Unsplash.