Rosalía

και Central Cee σηκώνουν την αυλαία

...ενός “καυτού” συναυλιακού
τριήμερου

Το 2023, το Release Athens και το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές βραδιές, που λαμβάνουν χώρα σε δύο μουσικές σκηνές.

Το Release Athens x SNF Nostos πραγματοποιείται στις 20, 21 και 23 Ιουνίου και φέρνει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας και ελληνικής σκηνής στην Πλατεία Νερού και στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε ένα συναρπαστικό συναυλιακό τριήμερο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Release Athens 2023.

Έχοντας φιλοξενήσει στην Πλατεία Νερού πολύ μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος (όπως οι: Iggy Pop, Nick Cave & The Bad Seeds, Slipknot, PJ Harvey, Pet Shop Boys, Judas Priest, Jamiroquai, London Grammar, Alice In Chains, Parov Stelar, Sigur Ros, Damian Marley, Liam Gallagher, Richard Ashcroft και πολλά άλλα), το Release Athens επιστρέφει για 6η φορά στα συναυλιακά δρώμενα με ένα ακόμα μεγαλύτερο lineup και με σύνθημά του το: “Making Memories Together”.

Η συνεργασία του Release Athens με το SNF Nostos είναι άλλη μία χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουμε μοναδικές μουσικές εμπειρίες και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Και επειδή ένα κορυφαίο συναυλιακό τριήμερο από την πρώτη μέρα φαίνεται, η αυλαία την Τρίτη 20 Ιουνίου σηκώνεται με δύο uber ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, που όταν ανακοινώθηκαν έφεραν ντελίριο στους φανς τους.

Είναι η πιο hot ισπανική παρουσία της σύγχρονης pop! Μία Λατίνα megastar με εκατομμύρια views στο YouTube, την οποία θα έχουμε το προνόμιο να απολαύσουμε στην Πλατεία Νερού live να… μασάει την τσίχλα της στο “Bizcochito”. Η Rosalía, στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της, σαρώνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τις μουσικές σκηνές όλου του κόσμου, παίρνει Βραβεία Grammy, και έχοντας βρει τον έρωτα στο πρόσωπο του reggaeton star, Rauw Alejandro, έρχεται στην Πλατεία Νερού πιο “Motomami” έτοιμη από ποτέ. Ήδη μαθαίνουμε απέξω τις χορογραφίες της!

Το ίδιο βράδυ η καρδιά της αυθεντικής λονδρέζικης ραπ χτυπάει δυνατά, όχι πολύ μακριά, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με headliner τον Central Cee, το πιο up-beat όνομα του hip-hop στη Βρετανία και όχι μόνο. O “Cench” ξέρει πώς να αρθρώσει κοινωνικό σχόλιο μέσα από τη μουσική του - το κάνει εξάλλου με συνέπεια από 14 ετών - και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς της γενιάς του. Το 2022 ο Central Cee έγινε ο πρώτος Βρετανός ράπερ με 1 δισ. streams στο Spotify. Εμείς οι τυχεροί θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε up-close-and-personal σε ένα ανεπανάληπτο περφόρμανς στο ΚΠΙΣΝ.

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα όλους τους καλλιτέχνες που αναμένουμε με ανυπομονησία στον υπέροχο χώρο της Πλατείας Νερού που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στο κατάφυτο δροσερό Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Η avant-garde Rosalía - Pop φλαμΕνκο που σπΑει τα στεγανΑ

H Ισπανίδα superstar Rosalía, που πρόσφατα κέρδισε Grammy στην κατηγορία "Best Latin Rock or Alternative Album" για το "Motomami" θα είναι η πρώτη headliner του Release Athens Χ SNF Nostos. Η Rosalía, το απόλυτο pop icon των ημερών μας, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, για να μας αποδείξει επί σκηνής πως αντιπροσωπεύει όλα όσα προσπαθεί να είναι η σύγχρονη pop: ένα τολμηρό ηχητικό μίγμα χωρίς στεγανά και μια διάθεση να ξεπεράσει κάθε πολιτιστικό και μουσικό σύνορο.

Βάζοντας στο ίδιο "καζάνι" τους παραδοσιακούς ρυθμούς του flamenco, της salsa και της bachata με το reggaeton, το hip hop και το R&B, η Rosalía άφησε άναυδους τους ανυποψίαστους ακροατές με το "El Mal Querer" (2018), ένα ιδιοφυές άλμπουμ που με το ένα πόδι πατάει στην mainstream pop και με το άλλο στο avant-garde. Το αποτέλεσμα ήταν ένας απόλυτος θρίαμβος που σάρωσε τα Latin Grammy Awards και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Rolling Stone με τους 500 κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση ανάμεσα σε όλους τους ισπανόφωνους.

Το 2022 και με όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω της, κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό “Motomami”, το οποίο αποθεώθηκε από όλα τα σημαντικά μουσικά έντυπα ως πρωτοποριακό και βρέθηκε δικαιωματικά στην κορυφή κάθε λίστας με τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής (The Weeknd, Billie Eilish, Pharrell, J Balvin, Travis Scott, Cardi B), ετοιμάζεται να σαρώσει τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του πλανήτη με προγραμματισμένες εμφανίσεις στο Coachella, το Lollapalooza, το Primavera και το Rock Werchter, μεταξύ πολλών άλλων.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, ετοιμαστείτε για ένα show που οι New York Times χαρακτήρισαν ως “μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Rosalía είναι ένα παγκόσμιο pop είδωλο του μεγέθους της Beyonce και της Rihanna”.

Central Cee… ή αλλιΩς θαρραλΕο βρετανικΟ hip-hop

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, o 24χρονος Λονδρέζος ράπερ Central Cee θα αποτελέσει τον headliner στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, σε μια μεγάλη φεστιβαλική ημέρα.

O Central Cee, το πιο “καυτό” όνομα του βρετανικού (και όχι μόνο) hip-hop σήμερα, με πολυπληθές κοινό και στη χώρα μας, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1998 και ξεκίνησε να ηχογραφεί μουσική από 14 χρονών. Μέσα σε μια δεκαετία, έχει καταφέρει να γίνει ο πιο διάσημος Βρετανός rapper, με πάνω από 8 εκ. followers και περισσότερα από 2 δισ. streams. Η κυκλοφορία του πρώτου του mixtape, με τίτλο “Wild West”, ήταν ένας καλλιτεχνικός και εμπορικός θρίαμβος. Θα γίνει το νο.1 σε πωλήσεις βρετανικό ντεμπούτο με δύο Top 10 UK singles, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για τρία Brit Awards ενώ θα κερδίσει δύο GRM Daily Awards, στις κατηγορίες Best Male Artist και Breakthrough Artist of the Year. Το 2021, θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο αφού η περιοδεία του σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία θα γίνει sold out σε μόλις δύο λεπτά.

Στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τον Φεβρουάριο του 2022, θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο mixtape του, “23”, το οποίο θα γίνει το πρώτο του νο.1 και θα καταστήσει ξεκάθαρο πως ο Central Cee πλέον καθορίζει το βρετανικό hip hop με τους δικούς του όρους. Η κοφτερή του ματιά και το κοινωνικό σχόλιο, παράλληλα με την πρωτοποριακή παραγωγή, τον έχουν ήδη καταξιώσει ως έναν από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς της γενιάς του.

Το 2023, θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρο τον κόσμο, με προγραμματισμένες εμφανίσεις σε όλα τα σπουδαία φεστιβάλ της Ευρώπης (Primavera Sound, Reading, Glastonbury).

Ανυπομονούμε να τον υποδεχτούμε στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ και να απολαύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου hip hop ακριβώς τη στιγμή που πρέπει.

Το Release Athens X SNF Nostos μετά τους headliners Rosalía και Central Cee υποδέχεται τρεις σπουδαίες μουσικούς της urban μουσικής. Στη σκηνή της Πλατείας Νερού, θα ανέβει η Tinashe, μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες του R&B / hip-hop, αλλά και η Ayra Starr, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μαύρης μουσικής. Ενώ στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, θα υποδεχτούμε, την IAMDDB, μία από τις πλέον ανερχόμενες παρουσίες στο χώρο της hip-hop /
trap και neo soul.

Εισιτήρια Release Athens X SNF Nostos 2023 / Rosalía + Central Cee:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Headliners στην ΠλατεΙα ΝεροΥ οι Röyksopp

Το πάντοτε ανήσυχο ντουέτο των Röyksopp θα ανέβει ως headliner στη σκηνή της Πλατείας Νερού την Τετάρτη 21 Ιουνίου, φέρνοντας μαζί του μια πραγματικά μεγάλη και φαντασμαγορική παραγωγή.

Οι Röyksopp δημιουργήθηκαν το 2001, από τους Svein Berge και Torbjørn Brundtland, στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Με επιρροές που ξεκινούν από τον Giorgio Moroder και τον Vangelis και φτάνουν μέχρι τους Pink Floyd και τους Kraftwerk, το ντουέτο κατάφερε να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, χάρη στο εμφανές μελωδικό τους χάρισμα και τη βαθιά γνώση της ιστορίας της ηλεκτρονικής μουσικής.

Τα ιδιαίτερα τραγούδια τους τούς μετέτρεψαν σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής τα τελευταία είκοσι χρόνια, με μεγάλες επιτυχίες (“What Else Is There?”, “Here She Comes Again”, “Monument”, “Running To The Sea” κ.α.), εξαιρετικούς δίσκους και συναρπαστικά remixes για ξεχωριστούς καλλιτέχνες, όπως οι Depeche Mode, η Lady Gaga, ο Beck και οι Coldplay.

Το 2022, επέστρεψαν με το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο project της καριέρας τους. Έχοντας αποχαιρετήσει επίσημα το παραδοσιακό album format, οι Röyksopp, με αφετηρία το λαμπερό single “Impossible” (με την Alison Goldfrapp στα φωνητικά) και μια σειρά από οπτικοακουστικές δημιουργίες, παρέδωσαν την τριλογία “Profound Mysteries”, η οποία αποτελεί -όχι μόνο- ένα τολμηρό, νέο κεφάλαιο στην πορεία τους, αλλά ίσως και την κορυφαία στιγμή της δισκογραφίας τους.

To 2023, είναι έτοιμοι για τη νέα τους περιοδεία, με τίτλο “True Electric”, η οποία ξεκινάει στις 16 Φεβρουαρίου και θα τους φέρει στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos, για ένα εκλεκτικό σετ σπάνιας ομορφιάς.

Στην ΠλατεΙα ΝεροΥ και οι Μ83

Στη σκηνή της Πλατείας Νερού, την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα ανέβουν οι M83, το σχήμα του ιδιοφυή Anthony Gonzalez, υπεύθυνοι για μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές της indie / electro / dream pop των τελευταίων δύο δεκαετιών, σε ένα νέο εντυπωσιακό show.

Οι Μ83 έχουν χτίσει το δικό τους υπερβατικό μουσικό σύμπαν. Ο Γάλλος πολυοργανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Anthony Gonzalez δημιούργησε μια δισκογραφία που εξερευνά την synth pop, τη dream pop, το shoegaze και το rock με έναν μοναδικό, ονειρικό τρόπο. "Ενα μουσικό φίλτρο δέους και συναισθηματικών κρεσέντων που σε οδηγεί να ανακαλύπτεις νέους κόσμους", όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί.

Δίσκοι όπως τα υπερεπιτυχημένα "Before The Dawn Heals Us", "Hurry Up, We’re Dreaming" και τραγούδια σαν τα "Wait", "Midnight City", "Reunion", "Lower Your Eyelids to Die With the Sun" μας κάνουν να αναμένουμε την εμφάνισή τους ως ένα από τα highlights του καλοκαιριού!

Το 2023, οι M83 επιστρέφουν με το εξαιρετικό "Fantasy", με τον Gonzalez να δηλώνει πως έγραψε τον δίσκο έχοντας στο μυαλό του την ατμόσφαιρα των συναυλιών τους, όπου η ενέργεια που δημιουργείται από τον συνδυασμό ανάμεσα σε κιθάρες, ντραμς και synths οδηγεί σε μια ευφορική δίνη, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η επερχόμενη περιοδεία θα συνοδεύεται από το πιο φιλόδοξο οπτικοακουστικό show που έχουν παρουσιάσει ποτέ!

Headliner στο ΚΠΙΣΝ η Tash Sultana

Στη σκηνή του Ξέφωτου στο ΚΠΙΣΝ θα καταλάβει στις 21 Ιουνίου η Tash Sultana, το μουσικό φαινόμενο από την Αυστραλία, στην παρθενική της εμφάνιση στη χώρα μας.

Τι να πρωτοπεί κανείς για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Tash Sultana; Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1995 και από τριών χρονών ξεκίνησε να παίζει κιθάρα. Από εκείνο το σημείο αρχίζει να μαθαίνει κάθε είδους όργανο (έγχορδα, πνευστά, κρουστά, πλήκτρα και πολλά ακόμα) και ξεκινά μια εντυπωσιακή πορεία, αρχικά ως street artist στους δρόμους της πόλης και σύντομα ως ένα ιντερνετικό παιδί-θαύμα.
Η σπιτική ηχογράφηση του “Jungle”, το τραγούδι που έγινε viral το 2016, θα ξεπεράσει το 1 εκ. views μέσα σε πέντε ημέρες (πλέον έχει φτάσει τα 160 εκ.), και θα εκτοξεύσει το όνομα και τη φήμη των Tash Sultana από τους δρόμους της Μελβούρνης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ντεμπούτο άλμπουμ, “Flow State”, θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία ενώ την ίδια στιγμή θα κάνει εμφατικά sold-out σε μερικές από τις σπουδαιότερες αρένες του κόσμου (μόνο το 2019 θα πουλήσει περισσότερα από 500.000 εισιτήρια). Ο δεύτερος δίσκος θα κυκλοφορήσει το 2021 και θα γνωρίσει την αποθέωση από το κοινό που έχει μαγευτεί από αυτό το εντυπωσιακό ταλέντο και το χάρισμα της να αναμιγνύει με ευκολία τόσες πολλές επιρροές, που ξεκινούν από την pop μουσική και περνούν από τη dub/reggae, τη neo-soul και το R&B.

Το 2023, προβλέπεται μια ακόμα σημαντική χρονιά στην πορεία της, με νέα μουσική και μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα την φέρει και στο Release Athens x SNF Nostos, στο απόγειο μιας ξεχωριστής καριέρας που την καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής.

Dub Inc και Groundation στο ΞΕφωτο του ΚΠΙΣΝ

Στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, την Τετάρτη 21 Ιουνίου πριν από την Tash Sultana υποδεχόμαστε δύο πολύ σημαντικά ονόματα της World Reggae. Οι Dub Inc, μια από τις σπουδαιότερες και πιο επιτυχημένες μπάντες της σκηνής, επιστρέφουν στη χώρα την οποία θεωρούν δεύτερο σπίτι τους, και οι θρυλικοί Groundation θα γιορτάσουν μαζί μας την 20ή επέτειο του εμβληματικού "Hebron Gate".

Οι Dub Inc έχουν περιοδεύσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και δεν δείχνουν σημάδια κούρασης! Μια μπάντα που μόλις πατήσει στη σκηνή ξεκινά αμέσως ο χορός απ' όλους. O ήχος τους αναμειγνύει reggae, dancehall και world music ενώ οι φωνές των Hakim "Bouchkour" Meridja και Aurelien "Komlan" Zohou ακούγονται διαφορετικές και ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρώνονται. Το μήνυμά τους παραμένει παγκόσμιο, είτε τραγουδούν στα αγγλικά και τα γαλλικά είτε χρησιμοποιώντας την καμπίλε (Αλγερινή διάλεκτος), επιμένοντας στη σημαντικότητα της συγχώνευσης ιδεών και στιλ.

Με βάση το Σεντ-Ετιέν, έχουν στο ενεργητικό τους μια αξιοπρόσεκτη και εκτενή δισκογραφία, χωρίς ποτέ να παίζουν το παιχνίδι της δημοσιότητας και ακολουθώντας έναν δρόμο που χαράζουν μόνοι τους, με κινητήρια δύναμη το ταλέντο και το πάθος τους.

Οι Groundation δημιουργήθηκαν το 1998, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από τον χαρισματικό ηγέτη τους, Harrison Stafford, ο οποίος τους οδήγησε στο ταξίδι που τους καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της reggae. Περιτριγυρισμένος μόνιμα από καταπληκτικούς μουσικούς, ο Stafford κατόρθωσε να τιμήσει την παράδοση της reggae και παράλληλα να τη διανθίσει με jazz στοιχεία, μέσα από μια μεγάλη δισκογραφία.

To 2023, η μπάντα στήνει ένα ολοκαίνουργιο show για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 20 ετών από την κυκλοφορία του σημαντικότερου album της, "Hebron Gate", παίζοντάς το ολόκληρο. Ο δίσκος θεωρείται δίκαια ως ένας από τους κορυφαίους της reggae σκηνής και χάρισε στους Groundation την απόλυτη αποδοχή.

Εισιτήρια Release Athens X SNF Nostos 2023 / Röyksopp + Tash Sultana:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Headliner στην ΠλατεΙα ΝεροΥ η θρυλικΗ Siouxsie

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου η θρυλική Siouxsie επιστρέφει μετά από 15 χρόνια και θα ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού για να μας υπενθυμίσει γιατί θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες των τελευταίων δεκαετιών.

Η Siouxsie ξεκίνησε την καριέρα της το 1976 και μέσα στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε μια σειρά από δίσκους (με τους Banshees, τους Creatures αλλά και solo), πρωτοποριακούς, άκρως επιδραστικούς και επιτυχημένους. Αυτό που ήταν σαφές από πολύ νωρίς ήταν το γεγονός πως η επιρροή της δεν περιοριζόταν στην υπέροχη μουσική της, αφού η παρουσία της - ένα κράμα επιθετικότητας, δύναμης και μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας - θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον Ziggy Stardust του Bowie. Ο μουσικός της κατάλογος με τους Banshees είναι γεμάτος αριστουργηματικούς δίσκους και αξεπέραστα τραγούδια αλλά, ταυτόχρονα, η εικόνα και η προσωπικότητά της έχουν συμβάλλει ώστε να θεωρείται το απόλυτο είδωλο για γενιές μουσικών και θαυμαστών.

Το ντεμπούτο solo album της, “Mantaray”, κυκλοφόρησε το 2007, ενώ το 2008 έπαιξε μαζί με τον Angelo Badalamenti στα World Soundtrack awards. Το 2013, πραγματοποίησε δύο sold-out shows στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, στο πλαίσιο του Meltdown της Yoko Ono, εκπλήσσοντας τους 5.000 θεατές με ένα set που περιλάμβανε ολόκληρο το κλασικό album των Siouxsie and the Banshees, “Kaleidoscope”, μαζί με πολλά hits, από το “Face To Face” μέχρι το “Here Comes That Day”.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, ηχογράφησε το “Love Crime”, το ανατριχιαστικό κομμάτι που κλείνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς “Hannibal”. Ήταν κάτι που συζητήθηκε πολύ στη Βρετανία, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως, παρά τη λαμπρή καριέρα της, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ποια πραγματικά είναι η Siouxsie Sioux, γεγονός σπάνιο για μια καλλιτέχνιδα που βρίσκεται κάτω από το φως των προβολέων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, πιθανότατα διότι η Siouxsie κάνει πάντα ακριβώς αυτό που θέλει – κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση της επιστροφής της στη σκηνή τον περασμένο Δεκέμβριο αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές μουσικές ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι - και τυχεροί - που την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, θα επιστρέψει στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos.

Οι μυθικοΙ Echo & The Bunnymen στην ΠλατεΙΑ ΝΕΡΟΥ

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού η μοναδική Siouxsie Sioux, θα έχουμε την τιμή να θαυμάσουμε τους Echo & The Bunnymen, μια από τις πιο σημαντικές μπάντες των τελευταίων δεκαετιών και να ακούσουμε ζωντανά ιστορικά κομμάτια όπως: “Rescue”, “Going Up”, “The Cutter”, “The Killing Moon”, “Bring On The Dancing Horses”, “Lips Like Sugar”, “Nothing Lasts Forever”, “All My Colours”, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι μυθικοί Echo & The Bunnymen θεωρούνται από πολλούς ως η σπουδαιότερη μπάντα - μετά τους Beatles - που βγήκε από το Λίβερπουλ. Δημιουργήθηκαν το 1978, έχοντας ως έμπνευση και κινητήρια δύναμη την αγάπη τους για το punk της Νέας Υόρκης και την ψυχεδέλεια συγκροτημάτων όπως οι 13th Floor Elevators και οι Doors. Με κύρια οχήματα τη μαγευτική φωνή και την εκκεντρική προσωπικότητα του Ian McCulloch και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Will Sergeant στην κιθάρα, το συγκρότημα έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των μουσικών 80s, με τα “Crocodiles” (1980), “Heaven Up Here” (1981), “Porcupine” (1983) και “Ocean Rain” (1984) να αποτελούν ένα αξεπέραστο κουαρτέτο δίσκων, γεμάτο ανεπανάληπτα singles, που όχι μόνο τους πρόσφερε φανατικούς οπαδούς αλλά τους οδήγησε από πολύ νωρίς πέρα από τα στενά όρια της post punk σκηνής της Βρετανίας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το συγκρότημα θα γνωρίσει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς, καθώς και μεγάλη εμπορική επιτυχία, θα κατακτήσει το ραδιόφωνο (από τον John Peel, που τους κάλεσε έξι φορές στη θρυλική εκπομπή του, μέχρι τους πιο mainstream σταθμούς), θα βιώσει τραγωδίες (όπως ο θάνατος του εκπληκτικού drummer τους, Pete de Freitas), αποχωρήσεις και αλλαγές στη σύνθεσή του, αλλά θα δει την πορεία του να συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού ο McCulloch και ο Sergeant έχουν εδραιώσει έναν μουσικό δεσμό που μπορεί να ράγισε αλλά δεν έσπασε ποτέ, κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέρας που δεν σταμάτησε να μας χαρίζει σπουδαία τραγούδια.

Οι electro-pop Ladytron

Νωρίτερα στη σκηνή της Πλατείας Νερού, θα ανέβουν οι Ladytron, κορυφαίοι εκπρόσωποι της electro-pop σκηνής των είκοσι τελευταίων χρόνων. Οι Ladytron, εδώ και δύο δεκαετίες, απολαμβάνουν την καθολική αναγνώριση, καθώς δεν σταματούν να αναζητούν νέους ηχητικούς δρόμους αψηφώντας φόρμουλες και μόδες.

Η τετράδα των Helen Marnie, Daniel Hunt, Mira Aroyo και Reuben Wu ξεκίνησε την πορεία της στην αρχή των 00s, στο Liverpool. Απέκτησαν γρήγορα φήμη, παίζοντας σε ασυνήθιστα μέρη και σε χώρες που άλλες μπάντες σπάνια επισκέπτονταν. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι - "604", "Light & Magic" και "Witching Hour"- τους οδήγησαν σε εμφανίσεις μαζί με τους Nine Inch Nails, την Bjork και τον Brian Eno. Ο τελευταίος, είχε δηλώσει πως οι Ladytron ήταν για εκείνον το καλύτερο παράδειγμα Βρετανικής pop.

To 2019, μετά από 8 χρόνια solo αναζητήσεων, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο με τον έκτο δίσκο, "Ladytron", που έτυχε αποθεωτικής υποδοχής, όπως ακριβώς και ο φετινός, "Time’s Arrow", με τα υπέροχα "City Of Angels" και "Faces" να έχουν ήδη ξεχωρίσει. Ετοιμαστείτε για μια μοναδική electro-pop εμφάνιση, με ύμνους όπως τα "Seventeen", "Playgirl", "Ghosts", "Destroy Everything You Touch", από μια πραγματικά σπουδαία μπάντα!

Headliners στο ΚΠΙΣΝ οι ΝεοϋορκΕζοι Interpol

Τους υπέροχους Interpol θα ακούσουμε στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, ένα συγκρότημα που στις αρχές των 00s συντάραξε τη σκηνή της Νέας Υόρκης, αλλά και ολόκληρο τον μουσικό κόσμο, επαναφέροντας τον ήχο του post punk και δίνοντάς του μία σύγχρονη διάσταση.

Οι Interpol δημιουργήθηκαν το 1997 στη Νέα Υόρκη και αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της μουσικής έκρηξης που έζησε η πόλη στις αρχές των 00s, με συγκροτήματα όπως οι Strokes, Yeah Yeah Yeahs, TV On The Radio και πολλοί ακόμα. Ο ήχος τους πατούσε γερά στην παράδοση του post-punk και σε βρετανικά συγκροτήματα όπως οι Smiths, οι Joy Division, οι Chameleons και οι Echo and the Bunnymen, αλλά την ίδια στιγμή, χάρη στις κοφτερές κιθάρες του Daniel Kessler, το στιβαρό rhythm section και τη χαρακτηριστική φωνή του Paul Banks, δημιούργησαν ένα προσωπικό ύφος που τα επόμενα χρόνια θα γινόταν το καλούπι που θα έβγαζε πολυάριθμους μιμητές.

Στο ντεμπούτο, “Turn On The Bright Lights” (2002), αλλά και το “Antics” (2004) που το διαδέχτηκε, βρίσκονται μερικά από κορυφαία και πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των 00s (“Untitled”, “Say Hello To The Angels”, “Obstacle 1”, “NYC”, “Evil”, “C’mere” κ.ά.) ενώ το “Our Love to Admire” (2007), τους χάρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και φανατικούς οπαδούς. Τα επόμενα χρόνια, οι Interpol θα μεταμορφωθούν σε τρίο και θα κυκλοφορήσουν άλλους τρεις δίσκους με σπουδαία τραγούδια όπως τα “Lights”, “All The Rage Back Home” και “If You Really Love Nothing”.

Σήμερα, μοιάζουν να βρίσκονται σε μια ακόμη κορυφαία στιγμή της καριέρας τους αφού το περσινό, έβδομο άλμπουμ τους, “The Other Side of Make-Believe”, επιβεβαιώνει πως οι Interpol είναι ένα από πιο ξεχωριστά, συνεπή και διαχρονικά rock συγκροτήματα του 21ου αιώνα.

Μετά από 25 χρόνια ζωής, το γκρουπ είναι γεμάτο παλμό και ένταση, κάτι που θα επιβεβαιώσουμε το βράδυ της 23ης Ιουνίου, όταν θα ανέβουν στη σκηνή, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Οι post punk Viagra Boys στο ΞΕφωτο ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ

Την τρίτη συναυλιακή ημέρα του Release Athens X SNF Nostos 2023 στο ΚΠΙΣΝ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τους Σουηδούς Viagra Boys, ένα από τα πιο συναρπαστικά post punk συγκροτήματα των ημερών μας.

Οι Viagra Boys δεν είναι το αρχετυπικό post punk συγκρότημα. Είναι ένα ακατέργαστο εξαμελές γκρουπ που αποτελείται από τζαζ μουσικούς, από βετεράνους της hardcore punk σκηνής και από tattoo artists, που μέσα σε μια πενταετία έχουν σαρώσει τα πάντα στο διάβα τους: έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, έχουν δώσει αμέτρητες, χαοτικές συναυλίες και έχουν φέρει στο post punk μια ανάσα ανανέωσης, χάρη στο πηγαίο χιούμορ και τις ευρηματικές συνθέσεις τους που μοιάζουν να καθορίζουν τη ροκ μουσική της εποχής μας.

Από τότε που σχηματίστηκαν, το 2015, οι Viagra Boys έχουν υπογράψει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές κυκλοφορίες των τελευταίων ετών. Με αφετηρία το ντεμπούτο EP τους, “Consistency of Energy” (2016), η μπάντα ξεκίνησε να χτίζει μια φανατική βάση οπαδών που δεν μπορούν να αντισταθούν στους φρενήρεις ρυθμούς τους και, φυσικά, στον απολαυστικό Sebastian Murphy, έναν χαρισματικό frontman που μοιάζει να βγήκε απ’ το καλούπι που γέννησε τον μεγάλο Iggy Pop. Το 2022, μετά την κυκλοφορία του εκπληκτικού “Cave World”, γνώρισαν την αποθέωση και καθιερώθηκαν ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα του σήμερα.

Το περσινό, παρθενικό τους show στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από τα εγχώρια μουσικά μέσα ως μια «ιδανική εμφάνιση που δύσκολα θα ξεχάσουν όσοι την παρακολούθησαν», οπότε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όχι μόνο το συγκρότημα που ανανέωσε το post punk στα 00s, τους headliners Interpol, αλλά και το γκρουπ που μοιάζει να κάνει το ίδιο πράγμα σήμερα, τους συναρπαστικούς Viagra Boys.

The Haunted Youth

Οι Βέλγοι The Haunted Youth είναι το δημιούργημα του Joachim Liebens, ο οποίος γράφει υπέροχη μουσική για τα θλιμμένα χρόνια της εφηβείας του και, ταυτόχρονα, για την ουσία του να είσαι νέος και γεμάτος ελπίδα. Το ντεμπούτο "Dawn of the Freak" (2022) είναι η dreamy pop που φέρνει στον νου και την καρδιά τους Slowdive, The Cure, My Bloody Valentine και DIIV, ως βασικές επιρροές.

Με τα υπέροχα πρώτα singles "Coming Home", "Gone" και "Broken" απέκτησαν φήμη σε Βέλγιο και Ολλανδία, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή εξαπλώθηκε σε Αγγλία και ΗΠΑ. Το ανθεμικό "Teen Rebel" ήταν αυτό που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες, "ένα τραγούδι που νομίζεις πως ήδη ακούς όλη σου τη ζωή, σαν ένα φίλος να σε αγκαλιάζει", όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε στον Τύπο, ενώ το “I Feel Like Shit And I Wanna Die”, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, μοιάζει προορισμένο να γίνει το επόμενο μεγάλο indie hit.

Oι Haunted Youth έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ένα καλοκαίρι όπου θα έχουν παρουσία σε μεγάλα φεστιβάλ όπως τα Rock Werchter, Pinkpop, Sziget. Σίγουρα, δεν θα είναι η τελευταία.

Εισιτήρια Release Athens X SNF Nostos 2023 / Siouxsie + Interpol:

Οι εμφανίσεις των headliners στην Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ δε θα συμπίπτουν, ενώ θα εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος μετάβασης από το ένα stage στο άλλο.

Διάθεση εισιτηρίων:
Τηλεφωνικά στο 11876.
Online στα releaseathens.gr / viva.gr

Φυσικά σημεία:
Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης.

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr / www.snfnostos.org

*Σύντομα, θα ανακοινωθούν περισσότερα ονόματα, που θα ολοκληρώσουν το line-up των τριών συναυλιακών ημερών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Release Athens και του SNF Nostos 2023.

Επιμέλεια: Brand Experience 24 MEDIA
Kείμενo: Χριστίνα Τσατσαράγκου
Creative Direction: Γιάννης Σαρλής
Πηγή φωτογραφιών: Release Athens, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος